Καλώς ορίσατε στο ενημερωτικό blog του Π. Τ. Κρήτης της Έ. Ε. Χ.
Σκοπός δημιουργίας του blog είναι
να λειτουργήσει ως ένα μέσο διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων για θέματα Χημείας και όχι μόνο!
Περιμένουμε τις απόψεις σας τους προβληματισμούς και τις προτάσεις σας!

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ Π. τ. Κρήτης
Επιμενίδου 19, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλέφωνο-fax : +30 - 2810 - 220 292
e-mail: eexkritis@yahoo.com
Site: www.eex-crete.gr
Αναζητείστε την ομάδα μας στο facebook:
http://www.facebook.com/group.php?gid=295140294473

Ωράριο λειτουργίας της γραμματείας του Π.τ. Κρήτης:
Τετάρτη, Παρασκευή 18:00-21:00

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ...!!!


Αγαπητοί συνάδελφοι

Η Δ.Ε. του Π.Τ. Κρήτης της ΕΕΧ τον τελευταίο 1.5 χρόνο έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια δραστηριοποίησης ώστε ο σύλλογος μας να γίνει πιο παραγωγικός και λειτουργικός σε πολλά επίπεδα.

Πρώτα απ’ όλα γίνεται μια συστηματική προσπάθεια για έγκαιρη ενημέρωση, με τακτική αποστολή e-mails αλλά και από posts στην ομάδα στο facebook ή στο blog και την ιστοσελίδα. Γίνεται προσπάθεια να είμαστε κοντά στους νέους χημικούς από την στιγμή της αποφοίτησης τους δίνοντας την αναγκαία πληροφόρηση.

Φτιάχτηκαν τα γραφεία του Π.Τ. και αγοράστηκε projector ώστε με αξιοπρεπή τρόπο να είναι δυνατόν να οργανώνονται εκδηλώσεις ενημερωτικού-επιμορφωτικού είτε ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Αναπτύχθηκαν δράσεις επιμορφωτικές αλλά και διεκδικητικές, όπως

  1. Η ενημερωτική εκδήλωση για τα ISO στο επιμελητήριο
  2. Το 5θήμερο σεμινάριο για το ISO22000 σε συνεργασία με την TUV
  3. Σεμινάριο για τους χημικούς στην Μέση Εκπαίδευση «χημεία στην μικροκλίμακα»
  4. 12ωρο ενημερωτικό σεμινάριο για τα συστήματα διαχείρισης ποιότητας
  5. Ενημερωτικές ημερίδες για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό πλαίσιο στην Μέση Εκπαίδευση
  6. Μια σειρά από δραστηριότητες ειδικά αφιερωμένες στο ΕΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ στα Χανιά και στο Ηράκλειο

Όλα αυτά συνάδελφοι έγιναν και εξαιτίας της δικής σας στήριξης μέσω των συνδρομών σας. Γιατί η μόνη πηγή εσόδων για το Π.Τ. Κρήτης είναι οι συνδρομές που κατατίθενται σ’ αυτό.

Απευθυνόμαστε λοιπόν σε σας που θέλετε ο σύλλογος μας να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο δραστηριοποίησης:

Να δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρωθούν οι εργασίες στα γραφεία με την αλλαγή του δαπέδου,

Να οργανωθούν πλήρως οι βιβλιοθήκες (επιστημονική και λογοτεχνική),

Να διαμορφωθεί ο χώρος του επιστημονικού καφενείου (scientific café).

Να οργανώνονται τακτικές συναντήσεις με ομιλίες και προβολές σε διάφορους τομείς, να αναπτύσσονται δράσεις κοινωνικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Να συνεχιστούν και να εμπλουτιστούν οι επιμορφωτικές δράσεις και τα σεμινάρια.

Να δοθεί η δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων με τις θέσεις εργασίας στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Κρήτη και όχι μόνο ώστε να μπορούμε να δίνουμε τις αναγκαίες πληροφορίες στους νέους συναδέλφους κ. άλλα πολλά

Απευθυνόμαστε σε σας ζητώντας σας να συνεισφέρετε στην προσπάθεια καλύπτοντας ένα μέρος από τις οφειλόμενες συνδρομές.

Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε απ’ ευθείας στα γραφεία του Π.Τ. , είτε με κατάθεση στον λογαριασμό που διατηρεί το Π.Τ.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την γραμματεία του Π.Τ. στο τηλέφωνο 2810-220292, Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 6-8 μμ

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για την Δ.Ε. του Π.Τ. Κρήτης

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Αντώνης Κουβαράκης Ιάσονας Τσίγκος

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΙΟΥ 2011 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ














Αγαπητοί συνάδελφοι

Η επόμενη συνεδρίαση της Δ.Ε. του Π.τ. Κρήτης της Ε.Ε.Χ. θα γίνει την Κυριακή 29-5-2011 στα γραφεία του Π.τ. στις 10:00 π.μ.
Όπως όλες οι συνεδριάσεις της Δ.Ε. έτσι και η συνεδρίαση της 29ης Μαΐου θα είναι μια ανοιχτή διαδικασία και το κάθε μέλος του Π.τ. μπορεί να παρευρεθεί και να εκφράσει την άποψή του.
Πιστεύουμε πως η επόμενη συνεδρίαση είναι κομβικής σημασίας. Είμαστε στο μέσον της θητείας της παρούσης Δ.Ε. και στο μέσον του Έτους Χημείας 2011. Αν ίσως κάποιοι θεωρήσουν ότι έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα αρκετά ή απάντηση είναι ΟΧΙ. Τώρα είναι που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας και να κάνουμε πολλά περισσότερα. Η παρουσία μας πρέπει να είναι συνεχής και ουσιαστική για την εξυπηρέτηση των στόχων μας που είναι ανταπόκριση στις επαγγελματικές ανάγκες των συναδέλφων, επιμορφωτικές δράσεις, ανάπτυξη της επαφής και της επικοινωνίας μεταξύ των μελών, παρεμβάσεις δραστικές σε θέματα που αφορούν τον κλάδο μας, παρουσία στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η Ε.Ε.Χ. πρέπει να αποτελεί το ουσιαστικό αρωγό και σύμμαχο του χημικού στην επαγγελματική του πορεία, από τα φοιτητικά χρόνια μέχρι ακόμα και τη συνταξιοδότηση. Η Ε.Ε.Χ. έχοντας στο δυναμικό της καταξιωμένους επιστήμονες σε όλους τους τομείς πρέπει να έχει θέση και άποψη μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι ενημερώνοντας και προσανατολίζοντας τους πολίτες για διάφορα θέματα .

Στην πορεία αυτή και στην ανάπτυξη της δράσης πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να έχουν συμμετοχή και λόγο.

1. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ
1Α. Χαρτογράφηση θέσεων εργασίας
Είναι ένα θέμα που έχει δυστυχώς μείνει πίσω. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η καταγραφή των επιχειρήσεων αξιοποιώντας τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας (λίστες από επιμελητήρια, λίστα πρακτικής άσκησης).
Πρέπει ακόμα να βρεθούν ηλεκτρονικές πηγές αναζήτησης εργασίας χημικών, να συγκεντρώνονται οι πληροφορίες και να προσφέρονται στους συναδέλφους.
Ακόμα είναι χρήσιμο να υπάρχουν πληροφορίες για μεταπτυχιακά, ημερίδες, συνέδρια κλπ
Το Παν/μιο Κρήτης πρόκειται να ενεργοποιήσει το γραφείο διασύνδεσης της σχολής θετ. Επιστημών στο άμεσο διάστημα και θα μπορούσαμε να έρθουμε σε επαφή ώστε να συντονίσουμε ενέργειες και δράσεις στον τομέα αυτό
1Β. Οργάνωση εκδήλωσης «Επάγγελμα Χημικός – Κρίση – Προοπτικές» αρχές Οκτώβρη
Είναι μια εκδήλωση που έχει αποφασιστεί και σε παρελθούσα Δ.Ε., πρέπει να την εντοπίσουμε χρονικά και να την προετοιμάσουμε. Προτείνεται να γίνει σε συνεργασία με το Τμήμα Χημείας και το γραφείο διασύνδεσης του Π.Κ. αρχές Οκτώβρη.
1Γ. Πιστοποιητικό οινολογικής κατάρτισης
Ενημέρωση για τις μέχρι τώρα ενέργειες

2. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
Αγαπητοί συνάδελφοι είναι φανερό πως η ανάπτυξη και η λειτουργία επιμορφωτικών δράσεων όπως αυτή που προγραμματίστηκε για τις 12-19/5, η οποία θα επαναληφθεί στο άμεσο μέλλον, είναι αναγκαία και τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής από τους συναδέλφους. Συνεπώς το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών πρέπει να έχει σαν σκοπό την οργάνωση σε τακτά χρονικά διαστήματα τέτοιων επιμορφωτικών σεμιναρίων-ομιλιών που να απευθύνονται προς τα μέλη του Π.τ. αλλά και τους φοιτητές του τμήματος Χημείας. Τα σεμινάρια πρέπει να αγγίζουν διάφορους τομείς και να στοχεύουν στην καλύτερη προετοιμασία των συναδέλφων για την αγορά εργασίας. Σε πρώτη φάση θα μπορούσε να ζητηθεί η άποψη των ίδιων των συναδέλφων τι είδους σεμινάρια θα επιθυμούσαν να οργανωθούν.
Αφού θα έχουμε ανταλλάξει διάφορες σκέψεις και μπορούμε να έχουμε μια λίστα με πιθανά σεμινάρια, θα μπορούσαμε ακόμα να προχωρήσουμε σε μια καταγραφή των ανθρώπων που θα είχαν τη δυνατότητα και τη διάθεση να λειτουργήσουν ως εκπαιδευτές σ’ αυτά τα σεμινάρια, ώστε να υπάρχει κάθε φορά η καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση.

Ακόμα επειδή το Π.Τ. έχει την ευθύνη να καλύπτει το σύνολο του νησιού θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα να γίνουν επιμορφωτικά σεμινάρια και στα Χανια.

2Α. Πρόταση για οργάνωση 10ωρου επιμορφωτικού σεμιναρίου
Προτείνεται η οργάνωση ενός σεμιναρίου 10 ωρών με αντικείμενο:
«Αναλυτικές τεχνικές συζευγμένες με φασματομετρία μάζας»
Συγκεκριμένα προτείνεται να γίνουν:
2 δίωρα σχετικά με Αέρια Χρωματογραφία – Φασματομετρία Μάζας (GC/MS) Υπεύθυνη η συνάδελφος Δρ Μαρία Αποστολάκη
2 δίωρα σχετικά με Υγρή Χρωματογραφία – Φασματομετρία Μάζας (HPLC/MS)
Υπεύθυνος ο συνάδελφος Δρ Μιχάλης Αιβαλιώτης
Και
1 δίωρο σχετικά με Επαγωγικά Συζευγμένο Πλάσμα – Φασματομετρία Μάζας (ICP/MS)
Υπεύθυνη η συνάδελφος Δρ Κατερίνα Κανάκη
Οι διαλέξεις θα απευθύνονται σε μέλη της ΕΕΧ και θα δίνουν έμφαση σε πρακτικές γνώσεις, οργανολογία και στοιχεία επίλυσης προβλημάτων (troubleshooting).


3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2011 ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Με βάση όσα έχουμε πει στο παρελθόν θα πρέπει να γίνουν
3Α. Έναρξη διαγωνισμού φωτογραφίας στα πλαίσια του έτους 2011
Διαγωνισμός ψηφιακής φωτογραφίας με θέμα το χημικό κόσμο, όπως έχει συζητηθεί σε συνεργασία π.χ. με την Ελληνική φωτογραφική εταιρία Κρήτης, με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού και κυλιόμενη έκθεση των καλύτερων φωτογραφιών σε κάποιο χώρο των Δήμων Αγ. Νικολάου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων.
3Β. Βράβευση διακριθέντων στο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χημείας
Έχει ανακοινωθεί και προτείνεται να γίνει με παράλληλη εκδήλωση για την σημασία της διδασκαλίας της Χημείας στη Μ.Ε. Η εκδήλωση αυτή προτείνεται να γίνει αρχές Νοεμβρίου και στην εκδήλωση να έχουμε 2 ομιλητές: έναν απ’ έξω (εκτός Κρήτης) και ένα συνάδελφο καθηγητή Μ.Ε.
3Γ. Έκθεση Βραβείων Νόμπελ Χημείας
Ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια να έρθουν στο Ηράκλειο τα πόστερ με τα βραβεία νόμπελ Χημείας την περίοδο που θα γίνεται το Παγκόσμιο Συνέδριο Οργανικής Χημείας. Πρέπει επίσης να κανονισθεί να μεταφερθούν πιθανόν και στα Χανιά
3Δ. Ρέθυμνο
Πρέπει να οργανωθούν εκδηλώσεις και στην πόλη του Ρέθυμνου. Να έρθουμε σε επικοινωνία με συναδέλφους για να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν
Άλλες δράσεις που προτείνονται
3Ε. Ημερίδα με τους φημισμένους αλλά ελάχιστα γνωστούς στο ευρύ κοινό χημικούς. Τη ζωή τους, τα επιτεύγματα τους κ.α. Την ημερίδα αυτή θα μπορούσαμε να την οργανώσουμε από κοινού με τους φοιτητές του Τμήματος Χημείας, αναθέτοντας σε ορισμένους να ψάξουν και να παρουσιάσουν στοιχεία για τους χημικούς
3ΣΤ. Επανάληψη της πετυχημένης εκδήλωσης των πειραμάτων χημείας σε ανοιχτό χώρο, σε συνεργασία με τα 2 ΕΚΦΕ
3Ζ. Εκδήλωση αφιερωμένη στη Μοριακή Κουζίνα (Χημεία και Μαγειρική).

4. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγαπητοί συνάδελφοι για να είμαστε αποτελεσματικοί θα πρέπει να αναπτύξουμε τη συλλογική δράση. Για να είναι αυτό δυνατό θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης και συμμετοχής στο σχεδιασμό και προγραμματισμό δράσης του Π.Τ. Κρήτης, από όλους που πραγματικά ενδιαφέρονται και να μην αποφασίζουν οι 7 της ΔΕ ξεκομμένοι από το ευρύ σύνολο των συναδέλφων.
Στα πλαίσια λοιπόν της υπαρκτής αυτής ανάγκης για άμεση επικοινωνία και ανταλλαγής απόψεων για διάφορα θέματα είναι σημαντικό να προχωρήσουμε στην έναρξη λειτουργίας του forum. Πρέπει να προταθούν 3-4 βασικά θέματα όπως π.χ. επιμορφωτική δράση, επαγγελματικά, Χημεία στην Μέση εκπαίδευση κ.α. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα με την βοήθεια του κ. Θεοδωράκη που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα μας

5. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
Το προηγούμενο διάστημα έγιναν σημαντικά βήματα στην αλλαγή της κατάστασης που επικρατούσε στα γραφεία. Για να έχουμε όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα θα πρέπει να συνεχίσουμε τις αλλαγές και τις προσθήκες ώστε να αλλάξει πλήρως η όψη.
5Α. Δάπεδο
Να προγραμματίσουμε την αλλαγή του δαπέδου ή εναλλακτικά να δούμε την περίπτωση καθαρισμού
5Β. Επιστημονικό Καφενείο
Να οργανώσουμε το χώρο του καφενείου, με προσθήκη τραπεζιών και καρεκλών. Δημιουργία ραφιών και κατάλληλη διακόσμηση (τοποθέτηση εσωτερικών φυτών, επιγραφή κ.α.)
5Γ Πρόσβαση σε επιστημονικά περιοδικά
Να ζητήσουμε πρόσβαση στο δίκτυο του Παν/μιου ώστε να μπορεί κάποιος συνάδελφος να χρησιμοποιεί το γραφείο με τον 1ο υπολογιστή και να έχει πρόσβαση σε επιστημονικά περιοδικά
5Δ. Πίνακας ανακοινώσεων
Προσθήκη πίνακα ανακοινώσεων αλλά και δεύτερου πίνακα στην είσοδο της παρόδου που είναι τα γραφεία, ώστε να φαίνονται οι ώρες λειτουργίας και τα τηλέφωνα επικοινωνίας
5Ε. Βιβλιοθήκη
Να επιδιωχθεί ενίσχυση της λογοτεχνικής βιβλιοθήκης και να δημιουργηθεί επιστημονική βιβλιοθήκη
5ΣΤ. Ομιλίες-Προβολές
Να οργανώνονται βραδιές με μια κεντρική ομιλία και κατόπιν συζήτηση γύρω από διάφορα θέματα όπως περιβάλλον, τρόφιμα, καλλυντικά (φθαλικοί εστέρες), νερό, κλινική χημεία, διαχείριση απορριμμάτων, πώς να φτιάξει κάποιος μπύρα, και άλλα είτε περισσότερο είτε λιγότερο επιστημονικά κ.α Η θεματολογία μπορεί να εμπλουτισθεί με τη συνεισφορά σε ιδέες από όλους τους συναδέλφους.

Ακόμα για την ενίσχυση της κοινωνικότητας του συλλόγου μας προτείνονται για τη καλοκαιρινή περίοδο να διοργανωθούν στα γραφεία μας τα παρακάτω:
Δωρεάν μαθήματα σκάκι σε παιδιά
Αυτό θα μπορούσε να γίνει π.χ. για όλο τον Ιούλιο από 2 φορές την εβδομάδα.
Τουρνουά πιγκ-πογκ για παιδιά δημοτικού και για μεγάλους.
Αυτό θα μπορούσε να προγραμματιστεί για 1 ή 2 Σάββατα που θα εξυπηρετούσαν τον τέλη Ιουνίου ή τον Ιούλη

6. ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ
Μας έχει ζητηθεί να συμμετάσχουμε με μια ομιλία στο συνέδριο των μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Χημείας του Παν/μίου Κρήτης. Έχει γίνει μια πρώτη επικοινωνία με το πρόεδρο της ΕΕΧ , εφόσον είναι διαθέσιμος
Ακόμα υπάρχει η πρόταση να τους δώθεί μια μικρή χορηγία για την αντιμετώπιση των εξόδων του συνεδρίου

7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Συζήτηση για διαμόρφωση άποψης και πιθανή παρέμβαση στο υπό εξέλιξη θέμα της διαχείρισης αστικών στερεών απορριμμάτων στην Περιφέρεια της Κρήτης

8. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Τελευταίο θέμα αγαπητοί συνάδελφοι μένει εκείνο το οποίο εάν δεν προχωρήσει θετικά ΔΕΝ πρόκειται να υλοποιηθεί σχεδόν τίποτα από τα παραπάν γιατί είναι φανερό ότι όταν αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες και γίνονται πράγματα, πρέπει να αντιμετωπίζεται και το οικονομικό κόστος.
Αγαπητοί συνάδελφοι, το Π.τ. Κρήτης προσπάθησε τον τελευταίο 1.5 χρόνο να αναπτύξει μια σειρά δραστηριοτήτων με σκοπό και στόχο την ωφέλεια όλων των μελών. Έτσι έγιναν μια σειρά από εκδηλώσεις είτε επιμορφωτικού, είτε κοινωνικού χαρακτήρα. Παράλληλα αναμορφώθηκαν τα γραφεία του Π.τ., αγοράστηκε projector και υπάρχει η δυνατότητα πλέον να οργανώνονται ομιλίες και προβολές. Έτσι το ταμείο του Π.τ. Κρήτης έχει υποστεί μια σημαντική μείωση ως συνέπεια των δραστηριοτήτων αυτών.
Για να συνεχίσουμε να είμαστε λειτουργικοί πρέπει να διατηρήσουμε και μια σταθερή πηγή εσόδων, που δεν είναι άλλη από την με τακτικό τρόπο καταβολή των συνδρομών των συναδέλφων.

Στον παραπάνω πίνακα φαίνεται πως είναι πραγματικά πολύ μεγάλα τα ποσά των οφειλών σε συνδρομές, από τις οποίες ένα μικρό μόνο μέρος να τροφοδοτούσε το ταμείο, θα έδινε τη δυνατότητα να γίνουν και ουσιαστικές δραστηριότητες. Θα υπήρχε η δυνατότητα να ολοκληρωθούν οι εργασίες στα γραφεία με την αλλαγή του δαπέδου, να οργανωθούν πλήρως οι βιβλιοθήκες (επιστημονική και λογοτεχνική), ακόμα να διαμορφωθεί ο χώρος του επιστημονικού καφενείου (scientific café). Θα μπορούσαν να συνεχιστούν οι επιμορφωτικές δράσεις και τα σεμινάρια χωρίς συμμετοχή των συναδέλφων, θα μπορούσε να επιδοτηθεί η εξεύρεση θέσεων εργασίας για τους χημικούς στην Κρήτη και άλλα πολλά.
Προτείνεται να σταλεί επιστολή στους συναδέλφους στην οποία να τονίζεται το θέμα και να τους παρακινεί να καλύψουν έστω μέρος των οφειλών .

Εκτός βέβαια από τις συνδρομές είναι αναγκαίο να αναζητηθούν έσοδα και από αλλού.

Παράλληλα προτείνεται να γίνει προσπάθεια περιορισμού των εξόδων, όπου αυτό είναι εφικτό και χωρίς να αναιρεθεί η ανάπτυξη των δράσεων που προγραμματίζονται.
Στα παρακάτω γραφήματα φαίνονται οι κατανομές των εξόδων για το 2010 χωρίς να υπάρχουν σε αυτά οι εκδηλώσεις για το ISO22000 και ο χριστουγεννιάτικος χορός που ήταν ισοσκελισμένες και για τους 3 πρώτους μήνες του 2011

Εικόνα1: Κατανομή εξόδων 2010


Εικόνα2: Κατανομή εξόδων τριών πρώτων μηνών2011


Έτσι για τον περιορισμό των δαπανών προτείνονται τα παρακάτω:
Α. Περιορισμός των ωρών γραμματειακής υποστήριξης από 6 ώρες σε 2 ώρες κάθε εβδομάδα, δηλ. να είναι παρούσα η γραμματέας μόνο κάθε Παρασκευή 6-8 το απόγευμα
Με τη μεταβολή αυτή εξοικονομούνται 1748 € / έτος
Β. Διερεύνηση αλλαγής status Connex. Μόνο τα πάγια είναι 100€ το δίμηνο


Αγαπητοί συνάδελφοι, περιμένουμε τις σκέψεις και τις προτάσεις σας για όλα τα προαναφερόμενα θέματα, αλλά και για άλλα θέματα που εσείς επιθυμείτε να συζητηθούν στη συνεδρίαση. Ας σκεφτούμε πως έχουμε όλοι ευθύνη και πως όλοι μπορούμε να προσφέρουμε, ο καθένας όπως μπορεί και διευκολύνεται να αναδείξουμε τον σύλλογο μας σε ένα σύλλογο δυναμικό που θα στηρίζει και θα διεκδικεί, θα παρεμβαίνει και θα λειτουργεί προς όφελος όλων μας.

Με εκτίμηση
Για την Δ.Ε. του Π.τ. Κρήτης

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Αντώνης Κουβαράκης Ιάσονας Τσίγκος

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: «Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας»










Αγαπητοί Συνάδελφοι

Το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών οργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο 12 ωρών με θέμα τα πρότυπα συστήματα διαχείρισης ποιότητας.
Το σεμινάριο θα γίνει στα γραφεία του Π.Τ., Επιμενίδου 19 (κάτω ακριβώς από το Γενικό Χημείο του Κράτους) από Πέμπτη 12/5/2011 έως Πέμπτη 19/5/2011
Το σεμινάριο είναι χωρίς συμμετοχή και θα μπορούν να το παρακολουθήσουν εκτός από τους απόφοιτους χημικούς μέλη της ΕΕΧ, 3ετείς και 4ετείς φοιτητές του Τμήματος Χημείας.
Θα διδάξουν ο Δρ Ιωάννης Τσαγκατάκης επιθεωρητής ΕΦΕΤ και η Κα Uxue Azpiroz από την TUV Hellas
Σκοπός του σεμιναρίου είναι να δώσει μια εικόνα για τα πρότυπα συστήματα στους φοιτητές και στους νέους απόφοιτους και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.
Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται πρέπει να συμπληρώσουν την «αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του Π.τ. Κρήτης (www.eex-crete.gr) και θα διατίθεται επίσης στα γραφεία του Π.τ. Κρήτης (Δευτέρα, Τετάρτη Παρασκευή 6-8 μμ) και στην γραμματεία του Τμήματος Χημείας, όπως επίσης και από το γραφείο Α212 (κ. Κουβαράκης). Η αίτηση θα μπορεί να αποσταλεί και ηλεκτρονικά στο e-mail: eexkritis@yahoo.com. Σε περίπτωση συμπλήρωσης των θέσεων του σεμιναρίου θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Προβλέπεται συμμετοχή 25 ατόμων.



Πρόγραμμα Σεμιναρίου
«Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας»


Πέμπτη 12/5 20:00-22:00 Δρ Τσαγκατάκης
Εισαγωγή (1 ώρα)
Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί διάφορες διατροφικές κρίσεις όπως η νόσος των τρελών αγελάδων, οι διοξίνες κα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός νέου κλάδου της Επιστήμης Τροφίμων, την Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων. Σ’ αυτή την επιστήμη περιλαμβάνονται θεωρία και πράξη για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν τα τρόφιμα και κατά συνέπεια την υγεία του καταναλωτή.
Ποιότητα Τροφίμων - Διοίκηση Ολικής Ποιότητας (1 ώρα)
Η ποιότητα των τροφίμων είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καταναλωτή και πρέπει να αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητα όλων των επιχειρήσεων τροφίμων. Για να επιτευχθεί η ποιότητα είναι απαραίτητη η εφαρμογή μέσων και τεχνικών που περιλαμβάνονται στα συστήματα διαχείρισης ποιότητας τροφίμων των οποίων η εφαρμογή απαιτεί ιδιαίτερη στρατηγική από την πλευρά της επιχείρησης που εκφράζεται με τη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας.

Παρασκευή 13/5/ 20:00-22:00, Δρ Τσαγκατάκης
Κίνδυνοι τροφίμων (1 ώρα)
Συχνά εμφανίζονται στα τρόφιμα διάφοροι παράγοντες που καθιστούν επικίνδυνη τη χρήση τους από τους καταναλωτές. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι βιολογικοί, χημικοί ή φυσικοί και μελετώνται εκτεταμένα από την Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων.
Το σύστημα ISO 9001 (1 ώρα)
Το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001 είναι το πλέον διαδεδομένο παγκοσμίως πρότυπο διαχείρισης της ποιότητας, το οποίο θέτει τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού Συστήματος Διαχείρισης της Ποιότητας. Το ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001 μπορεί να εφαρμοστεί από οποιονδήποτε οργανισμό ενδιαφέρεται να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας του, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται.

Δευτέρα 16/5 20:00-22:00, Δρ Τσαγκατάκης
Αρχές Ορθής Βιομηχανικής και Υγιεινής Πρακτικής (2 ώρες)
Για την εφαρμογή του συστήματος HACCP απαιτούνται κάποια προαπαιτούμενα προγράμματα που περιλαμβάνονται γενικά στις αρχές Ορθής Βιομηχανικής και Υγιεινής Πρακτικής. Αυτές έχουν σχέση με τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό, την υγιεινή της παραγωγής και του προσωπικού, την απεντόμωση και τη μυοκτονία κα

Τρίτη 17/5 20:00-22:00, Δρ Τσαγκατάκης
Το σύστημα HACCP (2 ώρες)
Το HACCP είναι ένα σύστημα το οποίο διασφαλίζει την παραγωγή ενός ασφαλούς προϊόντος. Αυτό επιτυγχάνεται με τον εντοπισμό των σημείων εκείνων όπου μπορεί δυνητικά να εμφανιστεί κίνδυνος επιμόλυνσης του τροφίμου. Η εφαρμογή του συστήματος HACCP επιτυγχάνεται με την αλληλουχία 12 σταδίων, 5 προκαταρκτικών και τις 7 αρχές του HACCP.

Τετάρτη 18/5 20:00-22:00, Δρ Τσαγκατάκης
Το σύστημα ISO 22000 (1 ώρα)
Το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 22000 είναι ένα διεθνώς εφαρμοζόμενο πρότυπο, το οποίο καθορίζει τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων. Το ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 22000 μπορεί να εφαρμοστεί από οποιονδήποτε οργανισμό εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα στην αλυσίδα τροφίμων, είτε πρόκειται για οργανισμό που παράγει, επεξεργάζεται ή διαθέτει τρόφιμα ή ζωοτροφές, είτε πρόκειται για οργανισμό που παράγει υλικά ή εξοπλισμό που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα ή παρέχει υπηρεσίες σε επιχειρήσεις τροφίμων.
Το σύστημα ISO 17025 (1 ώρα)
Το ISO/IEC 17025:2005 εκπονήθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) και αποτελεί διεθνές πρότυπο στο οποίο καθορίζονται οι απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιούν τα εργαστήρια δοκιμών και διακριβώσεων προκειμένου να διατηρούν ένα σύστημα διαχείρισης ποιότητας, να διασφαλίζουν την τεχνική τους επάρκεια και να παρέχουν αξιόπιστα αποτελέσματα.

Πέμπτη 19/5 20:00-22:00, Κα Uxue Azpiroz
Το σύστημα ISO 14001 (2 ώρες)
Το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 14001 είναι το πλέον διαδεδομένο παγκοσμίως πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης, το οποίο θέτει τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Το πρότυπο μπορεί να εφαρμοστεί από οποιονδήποτε οργανισμό ενδιαφέρεται να βελτιώσει την περιβαλλοντική του επίδοση, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον τομέα στον οποίον δραστηριοποιείται.